Mihin kannattaa sijoittaa vuonna 2022? – esittelyssä 6 erilaista sijoituskohdetta
Löytyykö tililtäsi ylimääräistä rahaa ja haluaisit saada ne tuottamaan itsellesi jotain? Etsitkö laadukkaita sijoituskohteita hajautusta varten tai onko etsinnässä ainoastaan paras sijoituskohde? Vai oletko kenties uusi sijoittaja, joka haluaa pelkästään ymmärtää, mihin kaikkeen markkinoilla voi ylipäätään sijoittaa?
Sijoittaminen on tätä nykyä hyvin suosittua ja siitä on tullut suomalaistenkin keskuudessa jonkinlainen trendi. Kaikki eivät kuitenkaan ole vielä siihen mukaan lähteneet, vaan sen sijaan ihmiset lottoavat ja ottavat esimerkiksi kokeiluun Zimpler kasinot.
Vaikka rahapelaaminen voi olla mukavaa ajanvietettä, ei kyseessä ole varma sijoituskohde. Toki, myös sijoittamisessa on omat riskinsä.
Mihin kaikkeen omat ylimääräiset varat voi sitten laittaa poikimaan? Tässä artikkelissa käydään läpi vuonna 2022 markkinoilta löytyviä sijoituskohteita!
6 eri sijoituskohdetta vuonna 2022
1) Osakkeet
Monille ihmisille osakkeet ovat hyvin tuttuja ja niihin useat lähtevätkin ensimmäisenä sijoittamaan. Osakkeet ovat ihmisten mielestä parhaimpia sijoituskohteita, mikä ei ole yllätys.
Osakkeiden ostaminen on tänä päivänä hyvin helppoa ja niitä on mahdollista ostaa suht pienillä summilla.
Osakkeissa on mukana jonkin verran riskiä, koska arvo voi laskea montakymmentä prosenttia lyhyessäkin ajassa, mutta nousuakin voi tulla ihan samalla tavalla.
Sijoittaminen osakkeisiin ei ole ihan läpihuutojuttu, vaan se vaatii yrityksen toimintaan ja lukuihin perehtymistä ennen sijoituksen tekoa. Samalla ihmisen kannattaa myös perehtyä osakesijoittamisen perusteisiin, jotta asiat hoituvat mahdollisimman mutkattomasti.
Osakkeisiin sijoittaminen ei ole halvinta mahdollista, koska jokaisessa ostossa ja myynnissä voi olla noin 2-15 euron kulu. Jotkin osakevälittäjät kuitenkin tarjoavat osakkeiden ostoa kuluttomasti. Näitä ovat esimerkiksi:
- eToro
- Trading 212
2) Passiivinen indeksirahasto
Indeksirahaston tavoitteena on seurata jotakin indeksiä ja sen kehitystä. Yksi hyvä esimerkki tällaisesta on OMXH-indeksi. Eri osakkeiden osuudet jossakin indeksirahastossa määräytyvät markkina-arvon mukaan, eli kyseiset rahastot rakennetaan markkina-arvopainotteisella tavalla.
Indeksirahaston avulla on helppo sijoittaa esimerkiksi Helsingin pörssin kehitykseen, mutta yhtä helposti se toimii esimerkiksi koko maailman markkinoiden sijoittamiseen.
Kyseessä on passiivinen rahasto, mikä tarkoittaa, ettei rahastonhoitaja käy osakkeilla aktiivista kauppaa. Sen sijaan, jos indeksien painoarvot muuttuvat, muutetaan myös osakkeiden painoarvoa tietyin väliajoin.
Passiivisten rahastojen hyvä puoli verrattuna aktiivisiin on se, että vähäisen kaupankäynnin vuoksi niissä on paljon alhaisemmat kulut.
3) ETF-rahastot
ETF tulee sanoista Exchange Traded Fund ja se tarkoittaa pörssinoteerattua rahastoa. Se on siis rahasto, jonka avulla voi käydä pörssissä kauppaa ihan samalla periaatteella kuin osakkeillakin.
Iso osa ETF:stä seuraa indeksiä, kuten S&P500-indeksiä. Monien mielestä ETF on paras sijoituskohde siksi, että niihin on helppo sijoittaa, kulut ovat osakkeita pienemmät ja riskien hajauttaminen käy automaattisesti.
ETF:iin voi sijoittaa esimerkiksi seuraavissa palveluissa:
- eToro
- Nordnet
- Degiro
4) Osuuskunnat
Osuuskunta tarkoittaa yritysmuotoa, jossa jäseninä toimivat osuuskunnan omistajat. Ne voivat maksaa ihmisille korkoa osuusmaksuista. Jäsenet voivat myös itse saada bonuksia ja alennuksia osuuskunnan tuotteita sekä palveluista.
Iso osa suomalaisista on jo mukana osuuskuntiin sijoittamisessa S-Ryhmän muodossa. S-Ryhmä maksaa erilaisille osuusmaksuille korkoa riippuen kaupan tuloksesta. Joskus osuusmaksuista on saatu jopa 20 % verran korkoa.
Tunnetuimmat ja suosituimmat osuuskunnat Suomessa ovat:
- Metsäliitto
- Osuuspankki
- S-ryhmä
- POP Pankki
Kuinka suuri osuusmaksu sitten on? Se vaihtelee muutamasta kymmenestä eurosta sataseen. Iso sijoitus ei siis ole kyseessä, mutta korkoa sille voi saada jopa 10 %.
6) Vertaislainat (P2P)
Joukkolainoihin ja vertaislainoihin sijoittaminen on noussut suureen suosioon, kun yritykset ovat lähteneet etsimään rahoitusta perinteisen pankkilainan ja tavallisten sijoittajien sijaan.
Vertaislaina tarjoaa käytännössä mahdollisuuden sijoittaa yrityslainoihin, projekteihin ja kulutusluottoihin.
Niihin kuuluu kohtalainen riski, mutta markkinoilta löytyy monia eri palveluita sijoittamista varten, joten riskiin tulee vaihtelua sen mukaan.
Vertaislainoihin sijoittaminen on ollut viime vuosina ihan kannattavaa, koska tuotto on ollut jopa 10 prosenttia per vuosi.
Näiden lisäksi sijoittaa voi esimerkiksi kryptovaluuttoihin, raaka-aineisiin, hyödykkeisiin ja velkakirjoihin. Vaihtoehtoja on todella monia!
Mitä ottaa huomioon ennen sijoittamisen aloittamista?
Yllä on esiteltynä muutamia erilaisia sijoituskohteita, joista osa voi olla monelle hyvin tuttuja. Mukaan mahtuu kuitenkin myös hieman erikoisempia sijoituskohteita, joita ei välttämättä ole edes tullut ajatelleeksi.
Ennen kuin näihin tai muihin sijoituskohteisiin lähtee laittamaan omaa rahaa, on hyvä tietää muutamia sijoittamiseen liittyviä asioita. Tässä parhaat sijoitusvinkit aloittavalle sijoittajalle:
- Rahasto on hyvä valinta aloittajalle: Rahasto sopii loistavasti sijoittamisen aloittamiseen, koska yksittäisten yritysten sukeltaminen ei pilaa koko sijoitusta. Rahastojen kanssa kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota kuluihin ja paras valinta onkin passiivinen indeksirahasto. Niissä kuluja ei ole välttämättä lainkaan.
- Paras tuotto löytyy pörssistä: Pörssiosakkeet tarjoavat hyvää tuottoa, mutta niihin sisältyy riskejäkin. Jos rahoja voi kuitenkin pitää markkinalla pitkään (esim. 5-30 vuotta), on osakkeiden hankinta hyvä vaihtoehto.
- Muista hajauttaa – myös ajallisesti: Jokainen yritys ei ole menestyjä ja siksi omia sijoituksia kannattaa hajauttaa eri kohteisiin. Tällöin voidaan välttyä siltä, että yhden yrityksen kaatuminen sulattaisi kaikki sijoitukset. Hajautusta kannattaa tehdä esimerkiksi toimialoittain ja sijoituskohteittain. Myös ajallisella hajauttamisella voidaan pienentää riskejä.
- Älä luule itsestäsi liikoja: Kokeneet ammattilaiset tietävät varmasti asioista enemmän kuin sinä. Tämä ei suinkaan ole ongelma, koska heitä seuraamalla pääsee yleensä hyviin tuloksiin.